Al een tijdje ben je misschien op zoek naar een andere woning, maar wil je dan eerst je eigen woning verkopen? Dit kan heel goed. Als jij een woning wil kopen dan zal je hoe dan ook een taxatierapport moeten hebben. Hoe kijk jij er tegenaan? Misschien heb je er wel heel veel zin in, maar het kan ook zijn dat je het allemaal erg spannend vindt, bijvoorbeeld omdat het de eerste keer is. Er zal toch veel geregeld moeten worden, een taxatierapport heb je nodig als je een hypotheek af moet sluiten, want de bank zal de waarde van je onderpand moeten weten. Ga je je woning verkopen? Dan is het vestandig over een taxatierapport op te stellen omdat je de juiste prijs van de woning moet weten. Als je nog steeds op zoek bent naar iemand die de taxatie Houten uit kan voeren, dan kunnen wij dat voor jou regelen. Stop maar snel met zoeken want je hebt ons inmiddels gevonden.

Wat moet ik me voorstellen bij een taxatie?

Waar zou je toch aan moeten denken bij een taxatie? Gelukkig hoef jij je er niet zover in te verdiepen want alles wordt voor jou gedaan. Er komt allereerst een taxateur naar je toe in Houten om de taxatie uit te kunnen voeren en dan kan het taxatierapport op worden gesteld. Dit wordt aan de hand van een aantal punten opgesteld en er wordt ook gekeken naar vergelijkbare woningen in je regio. Welke punten er aan bod komen kun je hieronder zien.

Taxatie Houten

Financieelgoed logo

Taxatie Houten: dit is wat je moet weten!

 • De huidige situatie op de woningmarkt
 • Welk type huis het is
 • De energiezuinigheid van de woning
 • De indeling van de woning
 • Het bestemmingsplan
 • De omgeving en de ligging van de woning
 • Recht van overpad en erfpacht
 • De kwaliteit van de constructie en de gebruikte materialen
 • De isolatie
 • De staat van onderhoud

Je hebt hierboven al kunnen zien dat er erg veel punten aan bod komen bij een taxatierapport. Maar er is toch nog meer nodig om het rapport goed op te kunnen stellen volgens de richtlijnen. Je moet beschikken over de kadastrale gegevens van de woning, het eigendomsbewijs en de bouwtekeningen. Op het moment dat het huis dan is getaxeerd kan het rapport op worden gesteld en dan kun jij dan gebruiken voor je hypotheekaanvraag of bij de verkoop van je woning.

Wat kun je allemaal vinden in het taxatierapport?

Een taxateur van ons zal altijd een opname van de woning maken. Waarom? Omdat hierdoor de rapportage nog beter opgemaakt kan worden. De rapportage die je dan overhandigd krijgt is opgedeeld in een aantal punten:

 • De onderhoudstoestand van de woning wordt besproken in het rapport
 • Het waardeoordeel wordt onderbouwd
 • De verontreiniging wordt besproken
 • In het rapport vind je een omschrijving van het huis en de omgeving
 • De privaatrechtelijke- en publiekrechtelijke aspecten worden besproken

Welke verschillende taxaties zijn er in Houten?

Veel mensen denken dat er maar een soort taxatie bestaat maar eigenlijk zijn het er twee. De meest bekende en meest voorkomende is de gevalideerde taxatie. Dit is een taxatie welke je nodig hebt bij het aanvragen van een hypotheek als je een woning wil kopen. Als je je huidige woning wil verkopen dan moet je de prijs weten en dan is het verstandig om een taxatierapport te hebben. Ook bestaat dan nog de ongevalideerde taxatie die niet zo vaak wordt gekozen. Deze taxatievorm kan ook gebruikt worden als je bijvoorbeeld bezwaar wil maken tegen de opgestelde WOZ-waarde.

Wanneer is een taxatierapport nodig?

Iedereen kan een taxatierapport nodig hebben in een verschillende situatie, zoals het kopen of verkopen van een woning. Maar in onderstaande situaties heb je ook een taxatierapport nodig:

 • Bij het kopen van een woning
 • Wanneer je de hypotheek wilt verhogen bijvoorbeeld voor een verbouwing
 • Bij een scheiding, wanneer de bezittingen verdeeld moeten worden
 • Als je wilt weten wat de waarde is van je bezittingen, voor bijvoorbeeld de belastingaangifte
 • Als je een bezwaar in wilt dienen tegen de WOZ-waarde van je woning

Er kan geen duidelijk antwoord gegeven worden op de vraag wat de kosten zijn voor een taxatie in Houten. Je kunt er echter wel vanuit gaan dat het bedrag voor het taxatierapport is opgedeeld uit een aantal vaste kosten. Denk aan de kosten van het Kadaster en de taxateur, maar ook de administratiekosten en de leges van de gemeente. Dan komen daar ook nog de opslag voor de taxateur en de validatie bij. Dit is allemaal verplicht. Maar ook 21% BTW moet er dan nog bij op worden geteld om tot een eindbedrag te komen.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Het kan zijn dat je bezwaar wil maken tegen de WOZ-waarde van de woning. De gemeente bepaalt de waarde omdat zij een taxatie op de woning uit hebben gevoerd. Er wordt hierbij uitgegaan van een bedrag dat de woning op 1 januari vorig jaar op had moeten leveren. Er wordt dan door de gemeente taxateur gekeken naar verschillende gegevens van de woning. Ook kijken ze nog naar vergelijkbare panden. Let op want er wordt geen rekening gehouden met erfpacht of met een betreffende hypotheek. Als jij het niet eens bent met de WOZ-waarde van de woning dan kun jij dus bezwaar maken. Je moet dan duidelijk aangeven waarom je het niet eens bent met de bepaalde waarde. Je zou daarvoor gebruik kunnen maken van de aanvraag van een taxatieverslag bij je gemeente. Maar binnen hoeveel tijd moet je bezwaar maken? Dit moet altijd binnen zes weken na de datum van de WOZ-beschikking. Als je dat niet hebt gedaan binnen deze zes weken dan staat de waarde al vast en kan er geen bezwaar worden gemaakt.

Als je op tijd bent met bezwaar maken, dan moet de gemeente hierover beslissen. De gemeente zal dit doen binnen zes weken na je bezwaar. Het is mogelijk dat het verlengd wordt naar een maximum van 6 weken. Als je het met de beslissing niet eens bent, dan kun je naar de sector bestuursrecht van de rechtbank en dan in beroep gaan. Als je het er dan nog steeds niet mee eens ben dan kun je nog eens in hoger beroep gaan maar dan moet je wel griffierechten betalen.

Onze kwaliteiten

Heeft u een taxatierapport nodig voor de financiering van een woning?

Lees meer

Heeft u een prachtige woning gezien en wilt u een aankoopmakelaar inschakelen om de woning aan te kopen?

Lees meer