Wil je misschien graag op jezelf gaan wonen en daarom een woning kopen of heb jij momenteel al een woning maar wil je elders wonen? Dan wil je een woning kopen, maar de kans is groot dat je ook je huidige woning wil verkopen. Wat je situatie ook is, je zal veel moeten regelen en daar hoort ook een taxatierapport bij. Voor veel mensen is het sowieso allemaal erg spannend want er staan een aantal grote veranderingen te gebeuren. Het taxatierapport zal in iedere situatie geregeld moeten worden, maar hoe werkt dat? Wat kost het en wat komt er bij kijken? Geen zorgen want daar leggen wij je alles over uit. Als je op zoek bent naar iemand die je taxatie in Hagestein uit kan voeren, dan hoef je niet meer verder te zoeken. Wij kunnen dat allemaal voor je regelen dus alleen maar even verder lezen en wij staan voor jou klaar!

Wat moet ik me voorstellen bij een taxatie?

Je hebt vast wel eens van het woord taxatie gehoord, maar wat stelt het voor? Wat moet er gedaan worden? Allereerst moet er een taxatie in Hagestein gedaan worden en dan komt een taxateur naar je toe om dit uit te voeren. Vervolgens kan hij (of zij) een taxatierapportage opstellen. Dit wordt dan weer opgesteld aan de hand van diverse factoren en dan wordt er daarbij ook gekeken naar het vergelijkbare aanbod in jouw regio. Je vindt hieronder factoren die meespelen in het bepalen van de juiste taxatiewaarde.

Taxatie Hagestein
Heb je een andere woning op het oog?

Financieelgoed logo

Taxatie Hagestein: dit is wat je moet weten!

 • De huidige situatie op de woningmarkt
 • Welk type huis het is
 • De energiezuinigheid van de woning
 • De indeling van de woning
 • Het bestemmingsplan
 • De omgeving en de ligging van de woning
 • Recht van overpad en erfpacht
 • De kwaliteit van de constructie en de gebruikte materialen
 • De isolatie
 • De staat van onderhoud

Dit zijn al heel veel punten waar dat naar gekeken wordt bij de taxatie in Hagestein, maar er is nog meer. Een taxateur heeft namelijk nog meer gegevens nodig en dan moet je denken aan een eigendomsbewijs, de bouwtekeningen en de kadastrale gegevens van het pand. Als dan de woning helemaal getaxeerd is dan wordt het taxatierapport opgesteld en die kun jij dan gebruiken bij de verkoop van je huis of bij het regelen van de hypotheek.

Wat kun je allemaal vinden in het taxatierapport?

De taxateur Hagestein is naar je woning geweest en dan zal hij ook een opname maken van je woning. Aan de hand van de punten die hierboven zijn vermeld wordt het rapport opgesteld. Je vindt in het rapport de volgende onderdelen:

 • De onderhoudstoestand van de woning wordt besproken in het rapport
 • Het waardeoordeel wordt onderbouwd
 • De verontreiniging wordt besproken
 • In het rapport vind je een omschrijving van het huis en de omgeving
 • De privaatrechtelijke- en publiekrechtelijke aspecten worden besproken

Welke verschillende taxaties zijn er?

Je hebt eigenlijk twee soorten taxaties waar uit gekozen kan worden en dat zijn de gevalideerde en de ongevalideerde taxatie. Je hebt meestal te maken met de gevalideerde taxatie en dat komt omdat jij die nodig hebt bij de hypotheekaanvraag. Voor veel mensen is dit ook de meest bekende taxatie. Dan heb je ook nog de ongevalideerde taxatie en die leggen we je ook even uit. Deze heb je nodig om bezwaar te maken tegen de opgestelde WOZ-waarde van je woning.

Wanneer is een taxatierapport nodig?

Je hebt in verschillende situaties een taxatierapport nodig. Zoals net al besproken dus bij het kopen en het verkopen van een woning, maar ook bij onderstaande situaties:

 • Bij het kopen of eventueel verkopen van een woning
 • Wanneer je de hypotheek wilt verhogen, voor een verbouwing
 • Bij een scheiding, wanneer de bezittingen verdeeld moeten worden
 • Als je wilt weten wat de waarde is van je bezittingen, voor bijvoorbeeld de belastingaangifte
 • Als je een bezwaar in wilt dienen tegen de WOZ-waarde van je woning

Wat zijn de kosten van een taxatie?

Het is een goede vraag en logisch dat je wil weten wat een taxatie Hagestein je gaat kosten. Maar er kan geen standaard bedrag worden genoemd wat je kwijt gaat zijn, want dit hangt af van een aantal factoren. Een taxatierapport is wel altijd opgedeeld in een aantal punten, zoals de administratiekosten, de leges van de gemeente en de opslag van de taxateur en de validatie, allemaal verplicht en dan komt er nog 21% BTW bij. Maar ook de kosten van de taxateur en het Kadaster moeten hierin worden opgenomen.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Hoe wordt de WOZ-belasting bepaald? Dit gebeurt aan de hand van de WOZ-waarde van jouw woning. Het is een waarde die bepaald wordt door de gemeente, want zij voeren een taxatie uit op je woning. Er wordt dan uitgegaan van het bedrag wat je woning op 1 januari vorig jaar op had moeten brengen. Daarbij wordt er door de taxateur van de gemeente gekeken naar diverse gegevens van de woning en er wordt gekeken naar vergelijkbare panden. Er wordt bij jouw taxatie geen rekening gehouden met de erfpacht of met de hypotheek. Ben jij het niet eens met de WOZ-waarde? Dan is bezwaar maken een optie. Je moet dan wel duidelijk aangeven waarom je het niet met de waarde eens bent. Je kunt daarvoor bij de gemeente een taxatieverslag opvragen.

Blijf er wel aan denken dat je binnen zes weken na de datum van de WOZ-beschikking bezwaar moet maken. Als je dat niet hebt gedaan dan staat de waarde vast. Als je bezwaar in hebt gediend dan kan de gemeente binnen zes weken een beslissing maken, maar dat kan soms verlengd worden met een maximum van 6 weken. Als je niet eens bent met de uitspraak dan kun jij bij de sector bestuursrecht van de rechtbank nog eens in beroep gaan. Ook dan niet eens met de beslissing? Dan kun je nog in hoger beroep gaan maar dan moet je wel rekening houden met griffierechten die jij moet betalen.

Onze kwaliteiten

Heeft u een taxatierapport nodig voor de financiering van een woning?

Lees meer

Heeft u een prachtige woning gezien en wilt u een aankoopmakelaar inschakelen om de woning aan te kopen?

Lees meer