Een taxatie kan belangrijk zijn om meerdere redenen. Bijvoorbeeld wanneer je van plan bent een woning te kopen. Veelal is hier een hypotheek voor nodig, en dus wil de bank wel graag weten hoeveel het onderpand precies waard is. Een taxatierapport is in dit geval dan ook vrijwel altijd een vereiste. Bij ons kun je terecht voor het aanmaken van taxatierapporten in Ingen. Op deze manier kunnen wij jou helpen de financiering rond te krijgen. Maar een taxatierapport op laten stellen kan ook wanneer jij je huis wilt verkopen of wanneer je minder WOZ-belasting wilt gaan betalen. in dit artikel leggen wij je uit hoe zo’n rapport wordt opgesteld en wat je er precies aan hebt.
Taxatie van jouw woning in Ingen
Wil jij je woning in Ingen laten taxeren, dan gaat dit altijd in een specifieke volgorde. Zo wordt eerst de marktwaarde van de woning zelf vastgesteld. Om dit te kunnen doen, moet er rekening worden gehouden met een aantal factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het energielabel en de grootte van de woning, maar ook de staat van de woning en de ligging van de tuin. Daarnaast spelen er ook nog andere factoren mee, die in principe niet zoveel te maken hebben met de woning op zich, maar wel met andere factoren.
Taxatie Ingen: weet jij wat je woning waard is?
Een goed voorbeeld is de woonplaats. Stel dat het huis niet in Ingen had gestaan, maar in Amsterdam, dan was de marktwaarde heel anders geweest omdat Amsterdam veel duurder is. Maar ook binnen de woonplaats kunnen er verschillen zijn. Wanneer de woning in een rustige, groene en kindvriendelijke wijk ligt, is de marktwaarde hoger. Ook een woning midden in het centrum is vaak duurder dan wanneer hij buiten het centrum staat. Alle factoren die dus niet direct iets met de woning te maken hebben, worden wel meegenomen in de taxatie.
De woning laten taxeren
Wanneer je een afspraak hebt gemaakt met de taxateur komt hij naar jouw woning toe. Om de woning te kunnen taxeren heeft hij het eigendomsbewijs nodig, samen met de tekeningen en de kadastrale gegevens van de woning. De taxateur let vervolgens op alle onderstaande factoren:
- De inhoud en oppervlakte van de woning
- De staat van het onderhoud
- De functionele indeling
- Het type huis (bijvoorbeeld een rijtjeshuis of vrijstaande woning)
- De kwaliteit van de constructie en de gebruikte materialen
- De energiezuinigheid en isolatie
- Overpad en erfpacht
- De omgeving en de ligging van de woning
- Het bestemmingsplan
- De huidige marktsituatie
Nadat de taxateur de hele woning heeft getaxeerd wordt dit vastgelegd in een taxatierapport. Dit rapport kan vervolgens gebruikt worden voor de verkoop van je woning.
Taxatie van je woning voor de financiering
Vaak is een taxatie van je woning nodig wanneer de financiering hiervan geregeld moet worden. Hoeveel geld je moet lenen om het huis te kunnen financieren wordt namelijk bepaalt door de waarde van je huis. Daarnaast bepaalt de waarde ook voor een groot deel de hoogte van je hypotheek. Ook is het soms het geval dat de hypotheekrente die je betaalt, afhangt van hoeveel procent van de waarde van je woning je leent.
Koop je een nieuwbouwwoning? Dan is een taxatierapport meestal niet nodig wanneer je een hypotheek wilt afsluiten.Ook zijn de kosten van het taxatierapport fiscaal aftrekbaar. Deze mag je dus van je belastbaar inkomen in box 1 aftrekken, waardoor je over een lager bedrag inkomstenbelasting betaalt.
Minder WOZ-belasting betalen
Ook wanneer je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde van je huis en dus minder WOZ-belasting wilt betalen kan een taxatie van je huis in Ingen een goed idee zijn. De WOZ-waarde van jouw woning wordt vastgesteld door de gemeente en deze bepaalt de hoogte van de verschillende belastingen. Wanneer jij van mening bent dat de WOZ-waarde te hoog is, en je daardoor te veel belasting betaalt, kun je een WOZ-bezwaar indienen. Door je woning te laten taxeren kan dit je helpen bij het bezwaar.
Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde wordt bepaald door middel van een taxatie. De gemeente gaat hierbij uit van het bedrag dat de woning zou moeten opbrengen op 1 januari van het voorgaande jaar. Een taxateur van de gemeente kijkt naar de verschillende gegevens van de woning en bezoekt een aantal vergelijkbare panden. Hij hoeft echter niet elk pand te bezoeken, omdat de gemeente de waardering bepaalt via een computermodel. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de erfpacht of de hypotheek. De Waarderingskamer controleert vervolgens of de gemeente de Wet WOZ goed heeft uitgevoerd.
Bezwaar maken
Als je bezwaar wilt maken bij je gemeente, kun je in de bijlage van de WOZ-beschikking lezen hoe je dit moet doen. In het bezwaar moet je opschrijven waarom jij het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde. Ook kun je bij de gemeente een taxatieverslag aanvragen. Hierin staat precies hoe de waarde bepaald is. Daarnaast vind je in dit verslag meestal ook verkoopcijfers van andere woningen die vergelijkbaar zijn met die van jou. Hiermee kun je uitzoeken of de waarde van jouw huis wel goed is berekend. Deze gegevens kun je vervolgens ook gebruiken voor je bezwaar. Wel moet je er rekening mee houden dat je binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking bezwaar moet maken. Na die 6 weken is dit niet meer mogelijk en staat de waarde vast.
Vervolgens moet de gemeente een beslissing nemen in het kalenderjaar waarin jij bezwaar hebt gemaakt. Heb je dit in de laatste 6 weken van een kalenderjaar gedaan, dan moeten zij binnen een periode van 6 weken een beslissing nemen. Eventueel mag de gemeente de termijn wel verlengen met maximaal 6 weken.
Ben je het niet eens met de uitspraak van de gemeente? Dan kun je bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in beroep gaan. Ook wanneer je het met die uitspraak niet eens bent, kun je in beroep gaan. Dit wordt dan een hoger beroep. Dit wordt gedaan bij de belastingkamer van het Gerechtshof. Hou er hierbij wel rekening mee dat, wanneer je in hoger beroep gaat, je griffierechten moet betalen.