Financieelgoed te Culemborg | Heeft u een woning gezien en wilt u inzicht in de marktwaarde en/of zekerheid over de bouwtechnische kwaliteit?

De keuze is gemaakt, je wil graag je eigen woning verkopen of een nieuwe woning kopen. Het is altijd een belangrijke en drukke tijd want er moet veel geregeld worden. Je moet onder andere denken aan een taxatierapport. Ga jij bijvoorbeeld
een huis kopen, dan moet je weten hoeveel hypotheek je af kunt sluiten. De bank zal dan altijd vragen wat het onderpand waard is. Maar als jij je woning wil verkopen is het verstandig ook een taxatierapport te hebben, zo kom jij de juiste prijs van je woning te weten. Als je op zoek bent naar iemand die de taxatie in Everdingen kan regelen, dan hebben we goed nieuws voor je. Wij kunnen jou dan snel verder helpen!

Wat moet ik me voorstellen bij een taxatie?

Op het moment dat er is besloten om een taxatie in Everdingen uit te laten voeren, dan zal er een taxateur bij je langskomen. Er wordt een taxatie gedaan en aan de hand daarvan wordt er een rapportage opgesteld. Dit wordt altijd gedaan aan de hand van een aantal punten. De factoren die meespelen om de waarde van de woning te bepalen hebben we hieronder weergegeven voor je.

Taxatie Everdingen, wat is de waarde van jouw woning?

Financieelgoed logo

Taxatie Everdingen: dit is wat je moet weten!

  • De huidige situatie op de woningmarkt
  • Welk type huis het is
  • De energiezuinigheid van de woning
  • De indeling van de woning
  • Het bestemmingsplan
  • De omgeving en de ligging van de woning
  • Recht van overpad en erfpacht
  • De kwaliteit van de constructie en de gebruikte materialen
  • De isolatie
  • De staat van onderhoud

De taxateur zal naar bovenstaande punten kijken tijdens de taxatie in Everdingen. Maar er zijn nog meer gegevens nodig om de rapportage op te kunnen stellen. Het gaat dan over de bouwtekeningen, het eigendomsbewijs en de kadastrale gegevens van het huis. Als het huis is getaxeerd kan het opstellen van het taxatierapport beginnen en dit kun jij dan weer gebruiken bij het verkopen van de woning of het afsluiten van de hypotheek.

Wat kun je allemaal vinden in het taxatierapport?

De taxateur gaat naar je woning en dan wordt er een opname gemaakt van je huis. Aan de hand van die bevindingen wordt er een taxatierapport gemaakt met bovenstaande factoren. Je vindt in de rapportage onderstaande onderdelen sowieso terug:

  • De onderhoudstoestand van de woning wordt besproken in het rapport
  • Het waardeoordeel wordt onderbouwd
  • De verontreiniging wordt besproken
  • In het rapport vind je een omschrijving van het huis en de omgeving
  • De privaatrechtelijke- en publiekrechtelijke aspecten worden besproken

Welke verschillende taxaties zijn er?

Er bestaan twee verschillende soorten taxatie en dat zijn de gevalideerde en de ongevalideerde taxatie. De meest voorkomende is toch wel de gevalideerde taxatie. Dit komt omdat je deze nodig gaat hebben bij de hypotheekaanvraag als je zelf een huis gaat kopen. Maar ook bij het verkopen van je woning kan je deze nodig om de juiste prijs vast te kunnen stellen. Dan is er nog de ongevalideerde taxatie en deze zal je nodig hebben als je bezwaar wil maken tegen de opgestelde WOZ-waarde van je eigen woning.

Wanneer is een taxatierapport nodig?

Bij het kopen van een huis heb je een taxatierapport nodig, maar wanneer nog meer? Dat hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Bij het kopen of eventueel verkopen van een woning
  • Wanneer je de hypotheek wilt verhogen, voor een verbouwing
  • Bij een scheiding, wanneer de bezittingen verdeeld moeten worden
  • Als je wilt weten wat de waarde is van je bezittingen, voor bijvoorbeeld de belastingaangifte
  • Als je een bezwaar in wilt dienen tegen de WOZ-waarde van je woning

Wat zijn de kosten van een taxatie?

Wat een taxatie Everdingen je gaat kosten, kan heel verschillend zijn. Het is wel altijd zo dat een taxatierapport is opgedeeld in diverse vaste punten, zoals de kosten van de taxateur en het Kadaster. Dan zijn er nog de administratiekosten en zo ook de leges van de gemeente, alsook de opslag voor de taxateur en de validatie. Dit is allemaal verplicht. Houd er wel rekening mee dat er nog 21% BTW bovenop zal komen.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

De WOZ-waarde van de woning bepaald de hoogte van de WOZ-belasting. Het is een waarde die bepaald zal worden door de gemeente, zij voeren namelijk de taxatie in op je woning. Er wordt dan uitgegaan van een bedrag dat jouw woning op 1 januari vorig jaar op had moeten leveren (als je het zou verkopen). Hierbij kijkt de taxateur van de gemeente naar diverse gegevens van de woning. Maar er wordt ook gekeken naar vergelijkbare panden. Hij zal hierbij niet langsgaan bij iedere woning. Er wordt bij de taxatie geen rekening gehouden met eventueel erfpacht of met een hypotheek. Het kan zijn dat je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je huis. Je bent dan wellicht van mening dat jij te veel aan belasting moet betalen, mocht dat zo zijn, dan kun jij bezwaar maken. Je moet in het bezwaar aangeven waarom dat jij het niet eens bent met de waarde die zij hebben vastgesteld. Je zou ook bij de gemeente een taxatieverslag op kunnen vragen en dan kun je daarin precies hoe dat de prijs van je woning is berekend. Je ziet hierin ook de verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen. Je zou deze gegevens dan ook in je bezwaar kunnen gebruiken. Je moet binnen zes weken na de datum van de WOZ-beschikking bezwaar maken. Als je dat niet hebt gedaan dan staan na zes weken de waarde vast.

Als je bezwaar hebt gemaakt moet de gemeente hierover beslissen. Dit zal gedaan moeten worden in het kalenderjaar waarin jij dus het bezwaar hebt gemaakt. Het kan verlengd worden met een maximum van 6 weken. Als je het dan nog niet eens bent met de beslissing dan kun je altijd bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in beroep gaan. Je kunt als dat nog niet naar wens is altijd nog in hoger beroep gaan, maar dan moet je wel rekening houden met het betalen van griffierechten.

Van Doorn banner | Huis kopen? Van Doorn Advies is uw specialist in Culemborg

Onze kwaliteiten

Heeft u een taxatierapport nodig voor de financiering van een woning?

Lees meer

Heeft u een prachtige woning gezien en wilt u een aankoopmakelaar inschakelen om de woning aan te kopen?

Lees meer